Drugačne zgodbe

Drugačno ali drugo, je mogoče šele takrat ko je Drugo drugo!

24. oktober 2009

DRUGAČNE ZGODBE Pomagaj sebi tako, da pomagaš drugim


Pazljivo si izberite takšen način preživljanja, da vam bo vaše delo všeč. Kadar imamo delo, ki ga opravljamo radi in z zavestjo, da koristi drugim, dobita življenje in delo posebno veljavo in globok pomen. Kdor daje z radostjo in hvaležnostjo, kdor je vedno pripravljen priskočiti na pomoč, ima več možnosti za uspeh od tistega, ki dela zgolj za preživetje.

Več delamo in zasejemo, več žanjemo. Več dobrega storimo, bolj smo uspešni. Že pokojni, gorski reševalec in alpinist (domačin pod gorami, brez uradne titule in povsem po krivem odrinjen), je takole pripovedoval o svoji ljubezni do tega dela svojega življenja: »Rad hodim v gore in plezanje je od nekdaj del mojega življenja. Jasno, da za to ne dobim dobim denarja in ga tudi odklonim. Kadar pa stojim na gori in pomagam človeku, ki se je ponesrečil, takrat vložim vse kar je v meni in ko mi ostali dajo vedeti, da smo v tem skupaj, takrat zares živim. Vsem priporočam, naj opustijo svoje delo, če ga ne marajo, in naj se rajši lotijo tistega, kar imajo radi, posebej če gre za kaj takšnega, kjer ima človek občutek, da je skupaj z drugimi. Tako živim jaz in sem hvaležen za svoje življenje.«

Zakaj nas nesebično razdajanje drugim bolj od vsega na svetu navda z občutkom celovitosti? Zakaj najdemo notranjo polnost in dober občutek, če komu pomagamo, ali storimo kaj iz preprostosti? Dobro vprašanje!

Služenje drugim je ustvarjalen proces; sprošča veliko energije, ki se kaže na različne načine in prinaša v življenje globlji pomen. Kadar živimo dovolj globoko in si obenem želimo biti koristni ljudem, pogosto najdemo zadovoljstvo v pristni bližini, saj ta zadovolji našo željo, da bi segli ljudem do srca. Kadar pa ne živimo dovolj, da bi z drugimi vzpostavili odrešilno pristnost, se lahko zgodi, da bomo problem osamljenosti reševali tako, da si bomo skušali pridobiti oblast nad ljudmi. Živeli bomo skozi primerjavo in postali preveč tekmovalni ali pa se bomo imeli za boljše in bolj pomembne od ostalih. Takšna usmerjenost pa ne vodi k vzajemnosti, ljubezni in ustrežljivosti.

Če se razdajamo, bo naše življenje dobilo globlji smisel in naša radost ob doseženem bo vse večja. Vsekakor pa bodo rezultati našega truda trajali dlje!

Uspeh ima različne obraze; bogastvo in slava sta le dva izmed njih. Mogoče imate talent, da pomagate tistim, ki so dozdevno brez njega. Vsakič, ko komu pomagate, rečete življenju: »Da!«*

*John M. Templeton






Oznake: , , , , ,